Station: [3] Plac apelowy

  • Bild/Picture
  • Bild/Picture

Znajdujemy się na byłym placu apelowym obozu.  

Szczególne wrażenie wywiera sama jego wielkość.

Jego powierzchnia wynośi 7000 m2. Tutaj apel był przeprowadzany kilka razy dziennie i należał do największych obciążeń fizycznych. Bez względu na pogodę więźniowie musieli stawiać się na apel rano, w południe i wieczorem.

Na każdym apelu byli oni liczeni. Jeżeli liczby się nie zgadzały musieli stać tam godzinami. Apel wieczorny trwał zazwyczaj długo. Czasami więźniowie musieli stać w miejscu przez kilka godzin, mimo że wykonali już 10 do 12 godzin ciężkiej pracy.

Wykonywano tu również kary i egzekucje. Początkowo plac był nieutwardzony, więc więźniowie często stali głęboko w błocie, gdy padał deszcz. Pod koniec 1940 r. został on utwardzony przez specjalny oddział pracy. Ta praca zajęła około pół roku.

Część oryginalnego placu apelowego została odrestaurowana, tą część można zobaczyć, przesuwając się w lewo w kierunku kamiennych pól. Można rozpoznać tu oryginalne płyty kamienne, które są  większe i grubsze, a częściowo połamane. Tymi płytami był wyłożony cały plac apelowy.

Jeżeli się rozejrzymy, możemy rozpoznać odpowiednie płyty.

Dla wielu byłych więźniów obozu koncentracyjnego odbudowa tego fragmentu oryginalnego placu apelowego była bardzo ważna, ponieważ to miejsce było dla więżniów centralnym aspektem w ich codziennym życiu, które determinowało ich życie obozowe.

Proszę obrócić się do kamiennych pól po lewej stronie i odsłuchać tam następną stacje.